Lamb Stew with Lemon & Figs *** Lammeintopf mit Zitrone & Feigen




Hello
as promised - a lamb stew - among my german blogging friends we have a lamb festival... everybody is making middle eastern lamb dishes - i think i was the only one missing out on it... so yesterday i made my way through the snow and got a nice piece of lamb shoulder and cooked the stew last night - today i made the crispy noodles to go with plus the oven roasted eggplant and zucchini.
Finito... wonderful  - absolutly delicious... plus i am so happy i finally am figuring out my camera and at last make better pictures..
Enjoy this is a very smooth and pungent dish!
Alissa


Lamb Stew with Lemon & Figs

recipe adapted from  Epicurious

1 1/2 cups plain whole-milk yogurt
3 tablespoons chopped fresh mint

1/2 cup warm water
1/4 teaspoon saffron threads, crumbled

1 2 1/2- to 3-pound boneless lamb shoulder, trimmed, cut into 1- to 1 1/2-inch cubes
2 tablespoons (or more) olive oil
2 onions (about 1 pound), thinly sliced
1 small salted lemon ( in middle eastern stores) or use fresh ends trimmed, quartered lengthwise, thinly sliced crosswise
4 garlic cloves, minced
1 rounded teaspoon minced peeled fresh ginger
1/4 teaspoon ground cinnamon
1/8 teaspoon cayenne pepper
1 macis
a bit ras el hanout
1 14 1/2-ounce can diced tomatoes in juice
1 tbsp tomato paste
1 cup dried figs, stems trimmed, quartered lengthwise (about 4 ounces)
2 1/2 cups (or more) low-salt chicken broth (i used lamb stock)

Crispy-Noodle-Cake Recipe

Set strainer lined with double layer of cheesecloth over medium bowl. Place yogurt in strainer; cover and chill 3 to 5 hours to drain. Transfer yogurt to small bowl. Stir in mint; season with salt and pepper. (Can be made 1 day ahead. Chill.)


Place 1/2 cup warm water and saffron in small bowl; let stand at least 20 minutes to infuse.

Sprinkle lamb with salt and pepper. Heat 2 tablespoons oil in heavy large pot over medium-high heat. Working in batches, cook lamb until brown on all sides, adding more oil as needed, about 5 minutes per batch. Transfer lamb to large bowl. Pour all but 1 tablespoon fat from pot (or add 1 tablespoon oil if dry); heat pot over medium heat. Add onions; sprinkle with salt and pepper. Sauté until beginning to brown, about 5 minutes. Add lemon, garlic, ginger, cinnamon, macis and cayenne. Stir 1 minute. Add saffron mixture; stir, scraping up browned bits. Add tomatoes with juice, figs, and lamb with any juices to pot. Stir to coat. Add 2 1/2 cups broth.

Bring stew to boil. Reduce heat to medium-low, then cover with lid slightly ajar and simmer until meat is tender, stirring occasionally and adding more broth by 1/4 cupfuls as needed if dry, about 1 1/2 hours. Season to taste with salt and pepper. (Can be made 2 days ahead. Cool slightly. Refrigerate uncovered until cold, then cover and chill.)

Bring stew to simmer, thinning with more chicken broth if necessary. Divide stew among 6 plates; top each serving with dollop of minted yogurt. Place wedge of Crispy Noodle Cake alongside each and serve.



Hallo

wie versprochen mein Beitrag zu den Lammtagen - dem inoffiziellen Blogevent... Endlich leiste auch ich meinen Teil. Gestern habe ich mich zum unserem türkischen Supermarkt gekämpft - viele Straßen sind nach wie vor seifig und rutschig... und habe eine schöne frische Lammschulter bekommen.
Die anderen Zutaten hatte ich im Haus und gegen abend habe ich mich and den Eintopf gemacht... der Duft hat mich bis in den Schlaf verfolgt und soweit ich es beurteilen kann auch meine Träume positive beeinflusst..
Heute habe ich lediglich das Fleisch kleingeschnitten, ichhatte die ganze Schulter geschmort) die knusprigen Nudeln gebraten und die Zucchini und Auberginen im Ofen geröstet.
Super lecker - ich glaube das ist echt der beste Lammeintopf seit langem.
Viel mehr Freude macht mir allerdings meine neue Kamera - so langsam begreife ich sie.
Guten Appetit
Alissa
 

 
Lammeintopf mit Zitrone und Feigen
 
1 1/2 Tassen Naturjoghurt

3 EL frisch gehackte Minze

1/2 Tasse warmes Wasser
1/4 TL Safranfäden, zerrieben

1 3 Pfund Lammschulter, gewürfelt
2 EL Olivenöl
2 Zwiebeln fein geschnitten
1/s eingelegte Salzzitrone, fein gehackt oder eine frische Bio Zitrone, längs geviertelt und dann halbiert
4 Knoblauchzehen, feingehackt
1 TL, frischen Ingwer, feingehackt
1/4 TL gemahlenen Zimt
1/8 TL Cayenne Pfeffer
1 Muskatblüte
Etwas Ras El Hanout
1 große Dose gehackte Tomaten mit Saft
1 Tasse getrocknete Minifeigen, Steilansatz entfernt und geviertelt
2 1/2 Tassen Lammfond (oder Geflügelfond)

Den Joghurt in einem Mulltuch abtropfenlassen und anschließend in eine Schüssel geben und mit der Minze mischen und 3-5 Stunden. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Kann am Tag zu vor zubereitet werden. 


Den Safran in eine Schale mit 1/2 Tasse warmen Wasser geben und 30 Min ziehen lassen.

Das Lamm mit Salz und Pfeffer würzen, mehlen und mit 2 EL Olivenöl in einem schweren Topf von allen Seiten bei mittlerer- hohen Temperatur anbraten. Das Lammfleisch rausnehmen und zur Seite stellen. In dem gleichen Topf mit dem restlichen Öl die Zwiebeln glasig braten - auf niedrigere bis mittlerer Hitze ca 5 Min. Die Zitrone, Knoblauch, Gewürze hinzufügen und 1 Min anrösten. Das Safranwasser hinzufügen und die angebratenen Stücke vom Kochtopfboden lösen und gut umrühren. Die Tomaten mit Salft, Feigen und das Lamm hineingeben und die Brühe darüber geben bis alles schön bedeckt ist mit Flüssigkeit und zum Kochen bringen. Dann sofort die Hitze auf mittlere-niedrig Stufe reduzieren und den Eintopf 1 1/2 Stunden köcheln lasen und ab und zu umrühren. Etwas Flüssigkeit zugeben falls es zu trocken wird. Der Eintopf kann 1 -2 Toge zuvorgemacht werden und dann im Kühlschrank aufbewahrt werden)
Zum Servieren den Eintopf auf knusprig gebratene Pasta geben oder Kichererbsenpüree oder Safranreis oder Couscous. Dazu Ofengemüse.

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