Crunchy Potato Wedges - *- Knusprige Kartoffelspalten



Hello
this is a fast-food style recipes that i like to share with you. Comes from the Cook's Country Magazine and is a favorit in this house - i don't make it too often as i like to avoid fried food- but once in a while i love this... They taste much better then the stuff you get in a fast food joint! Believe me its worth the effort!
As a change you could take off 1/2 cup regular flour and mix 1/2 cup of chickpea flour in and use different spices and add a bit cumin and cilantro or chiles... Be creative this one is flexible and soo good... would blend into a mexican theme or mediterranian or middle east..
Enjoy
Alissa

Crunchy Potato Wedges

3 tsp kosher salt
1/2 tsp pepper
2 tsp onion powder (i omitted)
1 tsp garlic powder (i omitted)
3/4 tsp cayenne pepper
1 tsp dried oregano
3 large russet potatoes, scrubbed and cut into 1/4-inch wedges
1/4 cup peanut oil (or vegetable oil) + 3 quart for frying
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 cup cornstarch
1 cup buttermilk
1/2 tsp baking soda

Combine salt, pepper, onion and garlicpowders, cayenne, and oregano in small bowl.
Toss potatoe wedges with 4 tsp spice mix and 1/4 cup oil in large microwasafe bowl; cover tight with plastic wrap. Microwave on high tender but not mushy - about 7-9 minutes, shaink bowl (without removing plastic) to redistribute potatoes halfway through cooking. Slowly remove plastic wrap from bowl (be careful of steam!!) and drain potatoes. Arrange potatoes on rimmed baking sheat and cool until potatoes firm up, about 10 minues. (Potatoes can be held at room temperature for 2 hours).
Heat remaining 3 quarts oil in large Dutch oven over high heat to 340°F. Meanwhile, combine flour and cornstarch in medium bowl and whisk buttermilk and baking soda in large bowl. Working in 2 batches, dredge potatoes in flour mixture. Shake off excess. Dip in buttermilk mixture, allowing excess to drip back into bowl, then coat again in flour mix. Shake off excess and place on wire rack (potaotes can be coated up to 30 min in advance).
When oil is ready, add half the coated wedges and fry them until deep golden brown, 3-6 minutes. Transfer wedges to large bowl and toss with 1 teaspoon of spice mix. Drain wedges on baking sheet lined with paper towels. Return oil to 340°F and repeat with second batch. Serve with Dip.

Make ahead: These crunchy potaotes freeze well. Follow the recipe but only fry the wedges 2 min. Do not toss with seasoning and drain and cool potatoes completly on baking sheet with paper towls. Freeze wedges on baking sheet until completly frozen, about 2 hours, then transfer potatoes to zipper-lock-storage bag for up to 2 months. Wehn ready to eat heat 2 quarts of oil to 340°F and cook as written above.

a Honey-Dijon Dip, Blue Cheese Sauce or Curried Chutney Sauce or BBQ Sauce would be nice




Hallo
hier ein Rezept für extra knusprige Kartoffelspalten. Die mögen wir in diversen Geschmacksrichtungen sehr gerne  - aber ich mache sie nicht zu oft wegen des Fettgehalts... eine schöne Variante ist mit Kichererbsenmehl und arabischen oder indischen Gewürzen.
Das Originalrezept stammt - wie sollte es auch anders sein - aus den USA. Es passt gut zu einem BBQ oder Steak... oder für sich alleine mit einem Salat oder Dip.
Lasst Eurer Kreativität Freiraum... Diese Kartoffeln sind bei Kindern und Männern besonders populär ;-)
Viel Vergnügen
Alissa

Knusprige Kartoffelspalten

3 TL Salz
2 TL Zwiebelpulver (habe ich weggelassen)
1 TL Knoblauchpulver (habe ich weggelassen)
1/2 TL Pfeffer
1 TL Oregano
3/4 TL Paprika rosenscharf
3 große Kartoffeln, geschrubbt, in feine Spalten geschnitten
1/4 Tasse Öl plus Fett zum Frittieren
1 1/2 Tassen Mehl
1/2 Tasse Maisstärke
1 Tasse Buttermilch
1/2 TL Natron

In einer Schale Salz, Pfeffer, Paprika und Oregano mischen. Die Kartoffeln mit 4 TL Gewürzmischung und 1/4 Tasse Öl in eine Mikrowellen sicheren Schale geben und mit Folie oder einem Mikrowellendeckel abdecken und auf höchster Stufe garen. Ca 7-9 Minuten, dabei ab und zu die Schale schüttel damit sich die Flüssigkeit über die Kartoffel legt. Wenn die Kartoffeln gar sind rausnehmen und vorsichtig den Deckel öffen - Vorsicht der Dampf ist heiß! und die Spalten auf ein Backbleck legen und 10 Min ausdämpfen lassen. Man kann sie so bis zu 2 Stunden bei Zimmertemperatur liegen lassen!
Das Frittierfett in einem großen Topf oder Friteuse erhitzen. In der Zwischenzeit das Mehl mit der Maisstärke mischen und in eine mittere Schale geben. In einer großen Schale Buttermilch und Natron mischen. Nun die Kartoffeln in zwei Etappen erst im Mehl wälzen, überschüssiges Mehl abschütteln, in die Buttermilch tunken, auch hier die überschüssige Flüssigkeit wieder in die Schale abtropfen lassen, Nochmals im Mehl wenden und frietiern bis sie golden braun sind und dann mit etwas vond er Gewürzmischung besprenkeln und auf einem Küchenkrepp abtropfen und heiß servieren.

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