Wonderful Fig Jam - Duftende Feigenkonfitüre


Hello
i found some wonderful ripe figs at the market today and rushed home to make this favorit jam of mine... It smells like christmas - is fantastic with cheese or on a cracker but also on challa bread and similar... You just have to try this as it is easym made in the microwave and extremly enjoyable - perfect gift!!
Alissa


Microwave Fig Jam

The recipe is adapted by Sunset magazine 1979 & Simply Recipes food blog from Elise. BTW i pureed the jam before i filled them in the jarrs!

Yields 2 Jam Jars

1 1/2 cups diced fresh figs (6-10 figs, depending on the size of the figs)
1/2 cup seeded, peeled orange, diced
1 1/2 cups of sugar
1 1/2 teaspoons grated orange peel
3 Tbsp lemon juice
1/4 teaspoon freshly ground ginger
1/4 teaspoon ground cloves
1/4 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon butter
1 vanilla bean

2 (8-ounce) canning jars




Place the ingredients in a large ceramic or glass bowl or casserole (we use a 2-quart pyrex measuring cup), stir to combine, let sit for 30 minutes for the fruit to macerate in the sugar.
Place in microwave. You will cook the fruit mixture on the high setting for approximately 15 minutes. As soon as the mixture starts to boil, after about 6 to 8 minutes, stop the cooking and stir. Continue cooking and stir every few minutes. At about 13 minutes the mixture should start to get viscous. If you spoon out a bit on to a small plate that has been in the freezer, you can push the mixture around a bit with your finger tip to see how thick it is. If it is runny, cook it a couple minutes more. You can also check by seeing how the jam runs off of a spoon. If it seems to firm up a bit as it drips, it's done.


If you use a large pyrex measuring cup as we have done here, you can see that you start with close to 3 cups of liquid. You want to boil it down to 2 cups.



Pour out the jam into jars, leaving 1/4-inch of headroom from the top of the jars. If you want to keep your jam in a cupboard, then use sterilized jars (heat them in the oven at 200°F for 10 minutes). If you plan to eat up quickly and will keep them in the refrigerator, regular clean jars will do





Hallo
ich war heute einkaufen und habe wunderschöne Feigen entdeckt die ich sofort in eine herrliche Feigenkonfitüre verarbeitet habe. Dieser Aufstrich ist köstlich, geht schnell und gelingt immer - man kann auch einen Schuss Portwein hinzufügen!! Passt hervorragend zu Braten, Käse und auf Hefezopf... Der Fantasie sind keine Grenzen gesetzt. Es ist ein schönes Geschenk - passt prima in einen Gourmetkorb.. jetzt schon mal an Weihnachten denken!!! Viel Freude damit Alissa

Mikrowellen Feigenkonfitüre

Diese Konfitüre kann selbstverständlich auch auf dem Herd bereitet werden!
Menge: 2 Marmeladengläser


8 frische Feigen, gewürfelt
Filets einer Orange
Abrieb einer Orange
1 1/2 Tassen Zucker
3 EL Zitronensaft
1/4 TL frisch geriebenenr Ingwer (ich verwende mehr)
1/4 TL gemahlene Nelken
1/2 TL Zimt
Mark einer Vanilleschote
1/2 TL Butter


In einem Pyrex Messbecher alle Zutaten vermischen und 30 ziehen lassen. In die Mikrowelle geben und im Ganzen 20 Min kochen lassen. ABER bitte alle 3-4 Min stoppen und umrühren!! Sobald der Inhalt anfängt wild zu blubbern gut aufpassen und rausnehmen und mit ienem Löffel einen Marmeladentest machen ob es geliert. Ich habe die Marmelade püriert weil ich es einfach schöner finde. Die heiße leicht flüssige Marmelade in sterile Gläser füllen und 5 Min umgedrehen. Wieder umdrehen und abkühlen lassen!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar