Hush Puppies - Maiskrapfen


History of Hushpuppies

Hushpuppies are finger-shaped dumplings of cornmeal that are deep-fried and traditionally served with fried catfish. Also know as corn dodgers, they are especially popular throughout the South.


There are several interesting stories of the origins of hushpuppies:
The oldest story is that hushpuppies originated in the settlement of Nouvell Orleans (later called New Orleans, Louisiana), shortly after 1727. They were created by a group of Ursuline nuns who had come from France. The nuns converted cornmeal into a delicious food that they named croquettes de maise. The making of these croquettes spread rapidly through the southern states.
An African cook in Atlanta is said to have given the name hushpuppy to this food. When frying a batch of catfish and croquettes, a nearby puppy began to howl. To keep the puppy quiet, she gave it a plateful of the croquettes and said, "hush, puppy." Since the name was cut, it stuck. This same story is also attributed to a Creole cook.


Hunters and trappers could be on the trail for days at a time. At suppertime the hunting dogs would get hungry, so the hunters would mix a batter out of cornmeal or flour and cook it in grease on the campfire. Then they would throw the fried dough to the pups, telling them to be quiet, shut up, or "hush."


Confederate soldiers would sit beside a campfire preparing their meals. If they detected Yankee soldiers approaching, they would toss their yapping dogs some of the fried cornmeal cakes with the command "Hush, puppies!"


In the South, the Salamander was often known as a "water dog" or "water puppy." These were deep-fried with cornmeal and formed into sticks. It is said they were called hushpuppies because eating such lowly food was not something a southern wife would want known to her neighbors.

Hush Puppies

what a nice little treat with such a interesting background... i serve them with chilisauce, mayonnaise,avocado sauce, salsa or ketchup or any sauce ouy love... tell me what it is! And next to fried catfish or any other fish you like - suits all kinds of southern style food.... or plain as a snack... Alissa

90 g corn kernels (fresh, canned or frozen)
75 g flour
250 g cornmeal
2 tbsp baking powder
1/2 tsp chili powder or a dash of hot sauce
1 tsp salt
1 egg
250 ml buttermilk
1 chopped onion

oil to fry

mix everything (apart from the oil) together quickly - don't overmix! That make the puppies to hard... an immedialty fry them at medium heat 4 min by the tablespoonfulls till golden brown. Drain on a papertowel. Serve...


Hush Puppies

ist eigentlich ein kleiner Snack der traditionell im den Südstaaten geessen wird besonders in New Orleans - man bekommst sie heiß und süßlich duftend in Wachspapiertüten auf der Straße in kleinen Buden.
Man sagt sich das sie Hush Puppies genannt werden weil damit die Fischer in der Bucht von Lousiana die Hunde abgelenkt haben von dem frisch gefangenen Fisch.... Andere Geschichten erzählen das eine gute Südstaaten Frau die was auf sich hielt niemals zugegebn hätte so etwas zu servieren und "hush" heisst im englischen auch etwas verschweigen - deshalb Hush puppies... es gibt viele Geschichten um diesen wundervollen kleinen Krapfen...


Vorsicht man verbrennt sich super leicht wenn die Maiskörner explodieren also am besten eine Friteuse benutzen oder die Hände und Körper gut schützen! In den USA gibt es unendlich viele Varianten dieses Rezepts - ich mag dieses am liebsten.
Es wird sehr gerne zu Catfish ( den mag ich leider gar nicht genausowenig wie Karpfen) gegessen aber es passt zu jeglicher Fischart und besonders zur typischen Südstaaten Küche ...
Viel Freude damit Alissa

Hush Puppies

90 g Zuckermais (frisch, gefroren oder aus der Dose)
75 g Mehl
250 g Maismehl oder Polenta (fein oder mittelgrob)
2 TL Backpulver
1/2 TL Paprika rosenscharf, Piment d'Espelette oder Chilipulver (oder 1 Spritzer Tabasco )
1 TL Salz
1 Ei
250 ml Buttermilch
1 Zwiebel feingehackt
Fritierfett

Die Maiskörner mit dem Mehl, Maismehl, Backpulver, Gewürzen mischen. Das mit der Buttermilch verschlagene Ei und die Zwiebel dazugeben und rasch verrühren, langes Rühren läßt die Krapfen zäh werden)
eine Bratpfanne zu einem Drittel mit Fett füllen oder eine Friteuse verwenden und erhitzen. Vorsicht SUPER heiß und es spritzt gewaltig!! bis 4 Min goldbraun backen. Mit Ketchup, Majo, Avocadosauce, Salsa oder Chilisauce oder welche Sauce Ihr Euch dazu vorstellen könnt servieren.

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