Hello
i have had this recipe printed out for a long time and last night i decided to make some toffee or caramel as gifts... they turned out quite nice after the second batch... The first one didn't set so well but next time i measured very carefully and watches the thermometer. My mom used to make caramels quite often when we were small - she can just see and small when the toffee is right - i still have to learn.
In certain parts of France - especially the Bretagne they make those wonderful little treats as candy, jam, sauces etc - its quite common and has to be tasted - we enjoy this very much!
It tastes wonderfully decadent and slightly sweet but with the sea salt heavenly tangy...
enjoy
Alissa
Salty Toffees
1 cup heavy cream
5 tablespoons unsalted butter, cut into pieces
1 teaspoon fleur de sel or sea salt
1 1/2 cups sugar
1/4 cup light corn syrup
1/4 cup water
Special equipment: parchment paper; a deep-fat thermometer (or candy thermometer)
Line bottom and sides of an 8-inch square baking pan with parchment paper, then lightly oil parchment.
Bring cream, butter, and fleur de sel to a boil in a small saucepan, then remove from heat and set aside.
Boil sugar, corn syrup, and water in a 3- to 4-quart heavy saucepan, stirring until sugar is dissolved. Boil, without stirring but gently swirling pan, until mixture is a light golden caramel.
Carefully stir in cream mixture (mixture will bubble up) and simmer, stirring frequently, until caramel registers 248°F on thermometer, 10 to 15 minutes. Pour into baking pan and cool 2 hours. Cut into 1-inch pieces, then wrap each piece in a 4-inch square of wax paper, twisting 2 ends to close.
Hallo
seit einiger Zeit wollte ich salziges Karamell herstellen aber hatte nie wirklich die Zeit oder Angst es würde nicht gelingen. Meine Mutter hat als Kind und später auch für meine Schwester und mich Karamell gemacht - sie kann es riechen und sehen wenn der richtige Moment da ist. Mein erster Versuch mislang undd as Karamell war zu flüssig aber beim zweiten Anlauf gelang es ganz gut...
Ich finde die super super lecker und werde sie bestimmt wieder machen - eignet sich auch perfekt als Mitbringsel oder Geschenk
Viel Spass damit
Alissa
Karamellbonbons
1 Tasse Schlagsahne
5 EL Butter, in Würfel geschnitten
1 TL Fleur de Sel oder Meersalz
1 1/2 Tassen Zucker
1/4 Tasse Maissirup oder Glukosesirup
1/4 Tasse Wasser
Backpapier und ein Zuckerthermometer
eine kleine rechteckige Backform mit Backpapier auslegen und fetten. Die Sahne mit der Butter und dem Salz in einer kleinen Sauteuse zum Kochen bringen und sofort vom Herd ziehen und zur Seite stellen. In einem schweren Topf den Zucker, Sirup und Wasser unter Rühren zum Kochen bringen bis der Zucker sich aufgelöst hat. Weiter kochen lassen ohne Rühren (lediglich den Topf schwenken) bis sich ein goldbraunes Karamell ergeben hat.
Vorsichtig die Sahnemischung unterrühren ( es wird blubbern) und köcheln lassen unter Rühren bis das Thermometer 120°C erreicht hat - das dauert circa 10-15 Min. In die Backform gießen und 2 Stunden abkühlen lassen. In Würfel schneiden und wer mag mit Schokolade überziehen oder mit Fleur de Sel bestreuen und in Bonbonpapier oder Folie wickeln und die Enden zudrehen!
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