it is apricot time in this area and all the local farmes sell them on the fields. Not far from here is a farm that grows very very fragrant and sweet apricots - there was no way i could pas this chance and geht some this year as this year apparently is very good the farmer told me. I had my first apricot in the car and was taken back 20 years - must have been that long since i had his apricots as we moved sine then and i never went back there - silly girl. Today i made a big batch of apricot jam and will make more next week if all that thunder and lightning leaves anything! I whish i could give you a smell or taste sample -they are sooo good... my kitchen smells fantastic... my friend that just dropped by asked wouldn't it be nice to eat that smell -lol This got to be the best apricot jam ever. My mom made some with cherry and white chocolate htat is vey ice aswell but i like my plain one even better ;-) Alissa
Apricot Vanilla Jam
3 lbs fresh sweet apricots, pitted and quartered
3 lbs preserving sugar
1 vanilla bean
1 cup water
First scrape out the inner of the vanilla bean and mix with the sugar. Then dump everything in a heavy pot (even the scraped vanilla bean) and bring to a boil, remove vanilla bean and puree the jam if you like. Take the foam off and take a teaspoon fill of jam from the pot and sump it on a saucer if the jam starts to bild a skin its ready! Fill into steril jars and seal. Turn upside down for 5 min and then turn around and let cool off.
Hallo
hier in Rheinhessen rund um Mainz ist es unter anderem Aprikosenzeit und die Früchte werden direkt am Feldrand verkauft. Nicht weit von hier gibt es einen Bauern der eine ganz besonders fruchtige duftenden fast pafümierte Aprikosen Sorte hat (muss ihn mal fragen welche das ist). Auf jeden Fall habe ich vorgestern davon umgehend einen Vorrat gekauft und na klar wie könnte es anders sein noch am Stand eine probiert - das hat mich spontan 20 Jahre zurückgeworfen... ich weiss noch als ich ein Kind war haben wir unweit dieser Felder gewohnt und ihc bin mit meiner Schwester früher mit den Rädern in die Felder gefahren und wir haben usn ein paar Aprikosen vom Baum gegessen... ich hatte komplettt vergessen wie richtig gute frische Aprikosen schmecken ... die haben wirklich einen sehr saftigen süßen aromatischen Geschmack sind aber dennoch bissfest. Es sind sehr große Exemplare fast wie Nektarinen. So und heute habe ich die in eine wunderbare Marmelade verwandelt. Hmmm das riecht hier richtig gut meine Freudnin die vorhin spontant vorbei gekommen ist fragte wäre es nicht wunderbar diesen Durft zu essen - davon wird man nicht dick...LG Alissa
Aprikosen Vanille Konfitüre
1.5 Kg frische süße Aprikosen, entsteint und geviertelt
1.5 Kg Gelierzucker 1:1
1 Vanilleschote, das Mark
1 Tasse Wasser
Alles in einem schweren Topf zum kochen bringen, . Pürieren wer mag, abschäumen und sobald die Konfitüre dicklich wird und geliert in sterile Gläser füllen, verschliessen, auf den Kopf drehen und nach 5 Min wieder umdrehen und abkühlen lassen
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